Thursday, October 17, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Chestiunea cu războiul

Chestia asta e scrisă de admin On februarie - 11 - 2015

Peste tot pe unde te învârți zilele astea se găsește cineva să vorbească de un eventual război. Pe site-ul nostru oamenii caută “kit supraviețuire” și am văzut o creștere clară de trafic la categorii cum ar fi autoapărarea și campingul, dar pe produse dintre cele necesare cuiva care vrea să trăiască în inima muntelui o vreme.

Vine sau nu războiul?

Adevărul e că azi, la Minsk, se întâlnesc Poroshenko al Ucrainei cu Merkel a Germaniei, Hollande al Franței și Putin al Rusiei. Obama a spus că nu trimite arme ucrainenilor până nu discută cei patru azi, iar Hollande zicea zilele trecute că “Dacă nu reușim să găsim nu doar un compromis, ci un acord de pace durabil, știm foarte clar care va fi scenariul. Se cheamă într-un fel: război“.

Când un lider dintre cei care au ceva de spus în Europa zice cuvântul ăsta, “război”, nu-i de mirare că oamenii își fac gânduri. În contextul ăsta a apărut știrea de anul trecut, cu încorporarea. E ea de anul trecut, dar oamenii o simt actuală azi, așa că azi îi interesează și o comentează.

Și ajungem la chestiunea cu supraviețuirea

Nu știm dacă va fi sau nu va fi război și nici nu știm cum va fi, dacă va fi, pentru că războiul se poartă altfel acum. Sunt alte vremuri. Alte arme. Dar, știm, nu știm, nu riscă să știm ce facem în caz de ceva. E o întoarcere la cele esențiale – cum supraviețuiești tu, om, fără Google, fără detergenți și fără supermarket?

Ce știți să faceți, din meșteșugurile și practicile uitate ale traiului sălbatic?

S-au pierdut multe… Noi făceam la școală ore de lucru manual. Fetele învățau să coasă, să țeasă, să tricoteze și să croșeteze. Băieții făceau mic mobilier din traforaj și… ce vrei și ce nu vrei, cu scule adevărate, de la șurubelniță la chestii mai serioase. Bunicii noștri știau să pună capcane, să pescuiască, să dreagă casa, să facă butoaie și țuică, iar bunicele făceau săpun de casă, plantau grădina de la sămânța păstrată și cunoșteau plantele comestibile sălbatice și cum se cresc animalele.

Ce mai știm noi să facem din toate astea?

Așa că e o idee bună să mergem – că tot iubim natura și drumețiile – la oamenii care încă știu toate astea. La bătrânii noștri uscați de muncă, din satele de pe lângă betoanele noastre cotidiene. Și să-i întrebăm cum fac. Să-i ajutăm la săpat – că încep muncile câmpului, și să aflăm de la ei cum se face.

Bătrânii noștri, ai pământului, sunt cei care știu exact ce înseamnă supraviețuire.

Și tot ei știu exact ce înseamnă război.

Add A Comment