Monday, September 23, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Cum e corect? Rucsaci sau rucsacuri? Bricege sau briceaguri? Prăsele sau plăsele?

Chestia asta e scrisă de MilitaryShop On martie - 6 - 2015

Iaca problemă, răsărită dintr-o discuție relaxată la un pahar de vin fiert weekendul trecut (în Bușteni, pe Kalinderu – v-am zis că am ciupilit un ultim weekend pe pârtie, nu?). Noroc că am avut net bun acolo și am rezolvat problemele și dilemele – și ne-am gândit să facem un mic articol din chestia asta, să nu rămână așa, în aer. Așadar…

Cum e corect? Rucsaci sau rucsacuri?

Rucsacuri e corect.

Rucsacuri, ranițe, bornee (prin Transilvania, rar folosit, rucsacul e borneu). Sigur că pluralul pentru sac e saci, dar rucsac a intrat mai târziu în limbă, așa că vine de la rucksack (backpack, knapsack, packsack, pack, bergen) și, cum nu poți spune rucsachi, zici rucsacuri. Asta, din urmă, e concluzia noastră. La vin fiert.

Cum e corect? Bricege sau briceaguri?

Bricege e corect.

Bricege, briște (nu briști, alea-s trăsuri), custuri. Cuvântul briceag are origine turcească. Brișca e cuvânt maghiar la origine. Despre custură nu se știe, deci o fi a noastră și nu e clar dacă e pliabilă în vreun fel sau nu.

Cum e corect? Prăsele sau plăsele?

Plăsele e corect. Am căutat prăsele, dar se pare că nici nu există cuvântul. L-am putea inventa, dar nu știm exact la ce ar folosi, așa că lăsăm limba română în pace și ne bucurăm că am lămurit și asta.

Totuși, e posibil ca în magazinul online să mai scriem și greșit. Nu vă supărați pe noi, ci pe Google. :)

 

Add A Comment