Monday, September 23, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Cum traversezi un rau de munte?

Chestia asta e scrisă de admin On octombrie - 21 - 2014

Raurile de munte, daca sunt pe trasee marcate, sunt usor de trecut – de obicei exista podete si poduri din barne si scanduri, unele cu mana curenta, altele fara, in functie de dificultatea traseului si locul unde este cursul de apa.

Totusi, se poate sa intalnesti un rau de munte care sa nu aiba niciun podet deasupra si sa vrei sa treci pe partea cealalta, preferabil cu hainele si incaltarile uscate (mai ales daca raul e sus si apa e rece ca gheata). Asadar, ce poti face?

Daca raul nu este adanc si apa nu curge involburata si cu viteza mare, poti incerca sa traversezi din piatra in piatra, cu multa grija, sa nu aluneci (pietrele de rau pot fi alunecoase – unele au crescut deasupra muschi, altele au un fel de mazga alunecoasa). Alege pietre mai mari, eventual mai plate, si fa-ti traseul mental, inainte sa incepi trecerea – asadarm vei vizualiza intai pietrele pe care urmeaza sa calci si gandeste-te unde ai putea pune piciorul si daca vreuna dintre ele e instabila si simti ca cedeaza sub greutatea ta.

Daca peste rau este deja un trunchi de copac rasturnat sau o barna, poti trece raul folosindu-te de oportunitate, dar e bine sa ai la indemana un bat lung, cu care sa te ajuti pentru a-ti tine echilibrul cand treci. Pune piciorul ferm, nu te uita in jos. Daca e prea alunecos sau daca ti-e teama sa nu cazi, nu e o rusine sa stai calare pe trunchiul de copac si sa inaintezi incet, ajutandu-te de maini si spriinindu-ti greutatea in brate, ca sa inaintezi.

Daca esti cu grupul si cineva a trecut deja si trecerea e periculoasa, nu strica sa arunce o franghie catre cei ramasi pe celalalt mal. Franghia se leaga la inaltimea pieptului de cate un truncgi de copac pe fiecare mal si serveste de punct de sprijin (ca o mana curenta la scari). Daca apa e adanca si curge foarte repede, e o idee buna ca persoana care trece sa aiba o franghie legata in jurul taliei, iar celalalt capat sa fie tinut de cineva de pe mal – in caz de ceva, puteti apuca toti de franghie si puteti scoate omul din apa.

Ce iei cu tine de acasa, ca sa traversezi rauri in siguranta?

O franghie buna sau o coarda (foarte la indemana pentru drumeti sunt bratarile Paracord – trei metri de coarda la indemana, orice ar fi! – daca fiecare membru al grupului are cate una, sunteti bine; le gasesti online sau direct in military-shop®, la Gara sau la Unirii)

Incaltaminte si ciorapi de schimb. Asta pentru ca se poate intampla sa cazi in apa sau sa traversezi raul printr-un loc cu apa mai putin adanca (maxim pana la genunchi) si mai lina, numita vad. In cazul asta, trebuie sa mergi prin apa, iar cand ajungi pe mal n-o sa vrei sa fii incaltat cu niste bocanci care mustesc de apa. Deci, daca trebuie sa treci un rau prin apa, scoti intai ciorapii si apoi te incalti cu incaltamintea de schimb (pot fi si tenisi – ideea e sa-ti protejeze talpa de pietroaie si de colturi de piatra) si treci. Pe malul celalalt iti usuci frumos picioarele si te incalti la loc in bocanci si iti continui drumul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Desigur, sunt si alte situatii – situatii limita! – cand treci apa cu hainele in rucsacul tinut deasupra capului si cand testezi fundul apei cu prajina, sa te asiguri ca nu e niciun pericol (grpi, valtori sau cine stie ce altceva), dar tu ai sa faci o drumetie de agrement si nu ai sa intalnesti situatii din astea.

Sau…?

Add A Comment