Thursday, October 17, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Cunosti plantele comestibile si medicinale?

Chestia asta e scrisă de admin On iulie - 9 - 2013

Daca ramai izolat, ratacit, pe munte, ce faci daca nu cunosti plantele care iti pot astampara foamea sau care te pot ajuta, ca leac, in caz de nevoie?

In Romania sunt cam 300 de soiuri de plante medicinale si aromatice, felurite ciuperci si o multime de plante care pot fi mancate in caz de nevoie (unele sunt chiar gustoase). Iata cateva:

Fructe de padure

Afinul este un arbust nu foarte inalt (iti ajunge cam pana la genunchi), cu frunzulite usor zimtate pe margini si fructe de un albastru inchis, cu accente cenusii (afinele). Fructele au multa vitamina C si sunt excelente pentru stomac si intestine.

Murul este tot un arbust, iar fructele lui (care se tot  coc din iulie pana prin septembrie) se numesc mure. Sunt usor de gasit la munte, pe langa paraie, la marginea padurii, in zone unde e destula umbra, dar si destul soare. Frunzele sunt bune la ceai, iar fructele sunt usor laxative (daca le mananci impreuna cu afine, nu ai probleme).

Zmeurul este tot un arbust montan si submontan (produce fructe – zmeura – in iunie-august), care arata ca o tufa si are tulpini tepoase. Frunzele se fac ceai, care calmeaza durerile usoare, cauzate de spasme (menstuale, musculare).

Fragul este o plantuta mica si delicata, cu fructe mititele si extraordinar de gustoase si de pline de vitaminele A, B1, B2, PP si C si chiar si acid salicilic si multi alti compusi sanatosi. Se gaseste la munte, in zonele de luminis si pe marginea drumurilor, dar si in preajma paraielor, acolo unde patrunde soarele. Fructele se pot aduna si insira pe cate un pai, pe masura ce sunt gasite, astfel putand fi pastrate pentru a fi consumate mai tarziu.

Macesul este tot un arbust, cu flori ca niste mici trandafiri cu petale putine, ale carui fructe rosii si lunguiete, nu prea gustoase, sunt pline de seminte pufoase si sunt extraordinar de sanatoase – contin vitamina A, B1, B2, C, K, P, E. Ceaiul din fructele macesului trateaza tratează intoxicatiile, diareea,este bun pentru ficat, scade febra, calmeaza palpitatiile. Ceaiul de seminte de maces trateaza probleme diverse ale tractului urinar.

Catina alba este, de asemenea, un arbust care se gaseste cam peste tot (deci si la munte) si este plin-ciorchine de fructe bogate in vitamine. Atat de bogate, incat fructul de catina alba are de doua ori mai multa vitamina C decat fructul de maces si de 10 ori mai mult decat portocalele sau lamaile. Si mai are si vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F.

***

Acum, ca ti-am facut pofta, cauta si tu informatii despre ele. Sunt mult mai multe decat ce am postat eu aici. Mai sunt coarnele, porumbele, afinele rosii, alunele, paducelele… si cate si mai cate.

Add A Comment