Thursday, October 17, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Hrană care ține ani de zile

Chestia asta e scrisă de admin On februarie - 16 - 2015

Când vezi că Putin se vizitează cu Orban și în Ucraina încă se simte praf de pușcă, cu tot acordul de la Minsk, chit că n-o iei foarte în serios, dar tot îți trece prin cap: “dacă aș fi nevoit să stau departe de lumea dezlănțuită, ce aș mânca?” Mai în glumă, mai în serios, am făcut o listă cu alimente nutritive, cu volum nu foarte mare, care pot fi stocate timp îndelungat și folosite fără probleme. Lista mea nu include diverse conserve, pentru că acolo e clar – ce scrie pe capac ar trebui să luăm de bun.

Alimente cu termen de valabilitate mare

Mierea ține sute de ani

Practic, mierea nu se alterează niciodată. Am citit eu undeva că au găsit unii miere de acum câteva sute de ani și era încă bună. Eu n-aș fi încercat, dar, la nevoie…

Sarea, zahărul țin nelimitat

Singura problemă e că se mai aglomerează la umezeală – în rest, pot fi păstrate cu anii.

Cafeaua boabe ține ani de zile

Condiția e să fie bine ambalată, să-și păstreze aroma. Dacă e râșnită și e ambalată în vid, ține – dacă nu la fel de mult, oricum, mult.

Dulceața ține bine în timp

E conservată cu zahăr – cu cât mai dulce, cu atât mai rezistentă la trecerea vremii. Păcat că nu păstrează și vitaminele esențiale, cum ar fi vitamina C, dar hrănește la nevoie.

Pesmetul, pâinea bine uscată și covrigii uscați

Țin câțiva ani, gustul nu se prea schimbă, doar că trebuie să ai dinți. Singura problemă e cum faci să ții produsele uscate – orice urmă de umezeală le poate compromite (fac mucegai și nu mai sunt bune de mâncat).

Toate tipurile de cereale și diverse boabe țin binișor

Se pun în recipiente etanșe, să nu intre cârcâieci. Altfel, se fac praf și nu mai sunt de mâncat decât în disperare de cauză, date prin sită. Aici intră orezul, lintea verde și roșie, fasolea uscată, mazărea uscată, arpacașul, orzul, hrișca, meiul, boabele de porumb și de grâu. Dacă vrei să le păstrezi măcinate, știu de la mamaie că cea mai bună idee sunt recipientele de sticlă cu capac care se strânge cu garnitură. Trebuie verificate din când în când, că pot fi infestate de dinainte cu diverse mici insecte, caz în care trebuie dat totul prin sită și, eventual, folosit cât mai repede.

Drojdia uscată

Drojdia uscată nu e moartă și se activează imediat cu puțină apă caldă, făină și zahăr. Drojdia are vitamine esențiale organismului, plus că ajută la făcutul pâinii, deci e un aliment-minune.

Fructe, legume, ciuperci uscate

Unele fructe, legume și ciuperci se pot usca la soare și la aer și, în acest fel, țin și câțiva ani. Ardeii se pot usca ușor dacă îi atârni de codițe pe o sfoară, de exemplu. La fel, ciupercile, se înșiră la uscat pe sfoară și se rehidratează la folosire. Roșiile se taie în două și se usucă la soare, timp de 2-3 zile, la loc aerisit. Ceapa se poate usca și ea, ca roșiile, dar tăiată rondele. Merele se pot usca bine și strugurii se fac stafide. O sculă utilă pentru uscat de toate este un aparat de dezhidratat, asta în cazul în care nu ai cum să faci asta natural, la aer, ca strămoșii.

Din păcate, uleiurile și oleaginoasele râncezesc destul de repede și nu pot fi păstrate mai mult de câteva luni, un an. Carnea se usucă bine, dar nu ține mai mult de câteva săptămâni (sau ține, dar e posibil să se înfrupte și ceva microorganisme nocive din ea și atunci să nu mai fie comestibilă în siguranță). Carnea se mai poate conserva bine în untură (carne și cârnați, totul foarte sărat) și ține mai bine de un an.

Deocamdată, astea sunt cele care mi-au venit în minte. Dacă mai știți vreunele, vă rog lăsați un comentariu, să beneficieze și alții.

Add A Comment