Monday, September 23, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

La munte pe ploaie sau pe furtuna

Chestia asta e scrisă de admin On decembrie - 19 - 2014

Ce te faci la munte, daca incepe ploaia? Dar daca incepe furtuna?

Drumetii cu putina experienta, dar prevazatori, se vor fi intrebat deja cum sa se pregateasca de asa ceva, mai ales ca – se stie – muntele e capricios ca un copil si odata se supara si bate din picior si ploua, sufla vant, tuna si fulgera. Pentru cei care vor sa afle raspunsul la aceste intrebari, scriu articolul de fata.

Ce fel de vreme rea infrunti?

Ploaia marunta si rece

Daca ploua marunt si constant, cu picaturi egale, care iti rapaie pe crestetul capului, cel mai cuminte e sa te infasori in ceva impermeabil si s-o tii drept pana la urmatorul adapost (la cabana, de exemplu). Daca nu ai o pelerina de ploaie sau ceva similar, scoate din rucsac orice imbracaminte care iti pare mai rezistenta la apa si pune-o peste cap si peste ce cari in spate, ca sa pastrezi totul cat de cat uscat.

Furtuna cu vant in rafale

Ia-o repede la vale si stai departe de creasta, ca – serios – risti sa te ia vantul. Daca nu sunt fulgere, singurul pericol important e ca rafalele te pot azvarli in vreo prapastie. Daca e prea puternic vantul, intinde-te pe jos si asteapta pana se potoleste, inainte de a-ti continua drumul.

Ploaie cu fulgere si trasnete

Astfel de ploi vin in general vara si trec la fel de repede cum au inceput. Problema cu ele e ca te mureaza (cade foarte multa apa odata) si ca fulgerele sunt periculoase. Daca e genul asta de ploaie, pune tot ce ai metalic cat mai departe de tine si asteapta sa treaca, preferabil la adapost. Daca nu ai adapost si fulgera, mai ales in zone largi, fara copaci mari, mai bine te lungesti pe sol si astepti sa treaca, chiar daca te uda apa pana la piele. E mai sigur asa. Si nu te adaposti sub copaci, mai ales sub copaci izolati, ca e periculos (chemarea fulgerului).

Ce iei cu tine in rucsac, ca sa nu ai probleme cu vremea?

  • pelerina sau altceva de ploaie (sau macar o folie din material plastic, pe care s-o poti trece si peste rucsac, sa nu ajungi la cabana cu hainele ude);
  • alcool sanitar (de-o frectie – face minuni)
  • un vintiac (wind jacket sau jacheta, geaca de vant – ca sa nu te ia cu frig)

Cu ce te imbraci pe munte?

Ce faci cand ajungi la adapost?

Pai intai si intai te schimbi de haine, cu unele uscate. Pe cele ude le pui la uscat, apoi bei ceva fierbinte (un ceai… merge si un vin fiert). Daca ai cum, stai intr-o patura – e bine sa-ti reincalzesti corpul cat mai bine, ca sa eviti eventuale probleme de sanatate. Daca are cine sa-ti faca o frectie, esti bine.

Add A Comment