Monday, September 23, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Modele de camuflaj: 1 – Woodland Camo

Chestia asta e scrisă de MilitaryShop On martie - 16 - 2015

Sigur că o să ziceți că am luat-o prin deșert cu ideea asta, nu de alta, dar sunt niște zeci de modele de camuflaj pe lume.

Totuși, unele dintre ele sunt mai cunoscute decât restul, așa că de ele am să vorbesc în seria asta de postări. Și am să încep cu ce înțelege lumea, în general, prin “model de camuflaj”, adică eternul, clasicul, Woodland Camo. Zic eternul și clasicul, pentru că îl tot știm de vreo treizeci și ceva de ani – Armata Statelor Unite a început să-l folosească în 1981, iar noi l-am tot văzut prin filme, mai mult sau mai puțin modificat, dar, în esență, vorbim de același model (sau “pattern“).

Istoricul modelului de camuflaj Woodland

Tot prin filme (și, uneori, prin magazine) am văzut și “părintele” woodlandului, modelul ERDL, care fusese dezvoltat cât se poate de științific (adaptat după ce foloseau englezii), apoi folosit din 1948 și extins în 1967-1968 cam la tot ce înseamnă trupe, în timpul războiului din Vietnam. Față de ERDL, modelul de camuflaj Woodland este întrucâtva lărgit, în așa fel încât distanța să nu amestece culorile și camuflajul să aibă efectul dorit nu doar la apropiere. În plus, modelele (în culorile obișnuite pentru pădurile din… nordul Europei!) au fost modificate pentru contrast mai mare. Modificările astea au crescut eficiența modelului, care a fost păstrat până în 2006 (și sunt unități care încă îl mai folosesc).

Sigur, nu americanii au inventat camuflajul în hainele de armată (ci italienii, care au fost primii să folosească textile cu model ca să-și ajute soldații să fie mai puțin vizibili), dar ei au perfecționat uniformele cu model – la un moment dat chiar foloseau vopsele speciale, care făceau mai dificilă detecția cu infraroșu (dar n-aveai voie să apretezi uniforma, că se ducea stratul protector și de vedeau dușmanii noaptea) și au folosit o țesătură mai deasă decât cea original folosită, pentru că – literalmente – îi mâncau țânțarii și alte insecte în timpul misiunilor.

Camuflaj Woodland de zi cu zi

Piața e plină de modele asemănătoare, care își fac treaba, adică te îmbracă în “culori de camuflaj”; la tot pasul vezi câte un tricou sau câte o șapcă sau niște pantaloni cu model similar și avem și noi destule. Până la urmă, filosofia nu pare mare – e un model cu plăci neregulate, în cam patru culori de bază: un verde spre kaki, mai închis, negru, maro ca lutul și bej, iar prin oraș nu ai neapărat nevoie de un model dezvoltat științific, în laboratoarele americane, după un model britanic și o idee a italienilor. Practic, camuflajul nu mai este doar al armatei – l-a preluat moda și a făcut ce-a vrut cu el.

Totuși, modelul original se găsește în principiu doar în țesăturile originale, de armată, iar dacă vrei ceva original, te orientezi spre surplusurile militare.

Add A Comment