Monday, September 23, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Modele de camuflaj (2): Urban

Chestia asta e scrisă de MilitaryShop On aprilie - 2 - 2015

Ca orice model de camuflaj, camuflajul urban este menit să ajute persoana care îl poartă să se confunde cât mai bine cu mediul înconjurător. Apărut ca soluție de moment în perioada anilor 90, camuflajul urban a fost “inventat” pentru că s-a diversificat și mediul combat; practic, nu doar pădurea sau câmpul sunt teatre de luptă moderne, ci și orașul. Orice oraș. Iar în orașe predomină griurile colorate ale asfaltului, ale zidurilor și ale pietrelor, de unde și paleta coloristică destul de ternă, aproape în “nonculori”, a acestui tip de camo.

Ce este camuflajul “Urban”?

Camuflajul urban este, mai degrabă, denumirea unei combinații de culori și nuanțe. Nu de alta, dar diversele modele de camuflaj au versiuni în culorile “urban”, așa că nu e greșit să auzi pe cineva spunând că vrea un articol textil “digital urban” sau “woodland urban”. Că tot vorbim de “woodland urban”, ca fapt divers, este cel mai bine vândut model de camuflaj, după woodlandul în culorile clasice.

Modelul de camuflaj urban original

După cum spun cei de la kamouflage.net, modelul original este folosit, de fapt, în puține locuri – modelul US Urban se folosește, desigur, în Statele Unite, dar și în Brazilia, Columbia, Macedonia, Serbia și Muntenegru. În restul țărilor unde apar uniforme în culorile “urban” (mai mult sau mai puțin apropiate de nuanțele originale), se folosesc modele inspirate din cel original.

Camuflajul urban al viitorului

Modelele existente, chiar și modificate coloristic, de nevoie, pentru a se potrivi paletei urbane, nu reușesc să ajute suficient persoanele care le poartă să “devină una” cu mediul. Acest deziderat urmează, probabil, să fie atins, prin proiectarea științifică a unui model special pentru camuflarea în oraș; totuși, cum încă nu a devenit indispensabil, probabil că nu vom avea prea curând unul. Singura șansă în acest sens ar fi ca un grup de graficieni și cercetători pasionați de Airsoft să preia inițiativa și să dea lumii modelul de camuflaj urban perfect. Până atunci însă, ne îmbrăcăm cu ce avem.

 

Add A Comment