Thursday, October 17, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Modele de camuflaj (3) – Camuflajul de deșert

Chestia asta e scrisă de MilitaryShop On aprilie - 7 - 2015

Camuflajul pentru deșert, în diverse modele, este unul dintre cele mai des văzute în ultima vreme în filmele americane, când actualitatea confruntărilor în astfel de zone inspiră din ce în ce mai mult producătorii și scenariștii. Totuși, dincolo de filme și alte interpretări artistice (printre care și moda), camuflajul de deșert are un istoric interesant și complicat. Am vrut să scriu un articol exhaustiv pe subiect, dar este atât de vast încât pot doar trece în revistă câteva aspecte mai importante și mai interesante despre acest tip de camuflaj.

Ce este camuflajul de deșert?

Ca orice camuflaj, și cel de deșert a avut și are menirea de a ajuta persoanele care îl poartă să se intergeze vizual mai bine în mediul înconjurător, în așa fel încât să fie cât mai greu de reperat pentru inamic (fie zi, fie noapte). Ca orice camuflaj, și pentru cel de deșert este nevoie de cel puțin două componente pentru eficiență: model (pattern) și culori. Spun “cel puțin”, pentru că, dincolo de aspectul vizual, contează și țesătura – dacă este sau nu tratată împotriva detecției cu infraroșu, de exemplu. Totuși, acum discutăm strict de aspectul vizual al camuflajului.

Cum arată camuflajul de deșert?

Istoric vorbind, camuflajul de deșert arată deosebit de divers, în funcție de perioada de timp în care diversele modele au fost inventate și purtate, precum și de țara care le-a folosit / le folosește. De exemplu, potrivit Camopedia.org, un… horticultor civil a inventat (în Statele Unite) un model reversibil (M1942), care avea un model cu pete cu nuanțe de maro, bej, verde și kaki pe o parte și nuanțe deschise de bej și maro pe fundal foarte deschis, pe cealaltă – acest model a fost selectat de SUA ca model și concept oficial de camuflaj (și e cunoscut sub numele de frogskin, adică piele de broască).

SUA au început să se gândească serios la camuflajul de deșert însă abia în 1971. În anii care au urmat s-a folosit modelul DBDU (Desert Battle Dress Uniform) cunoscut sub numele de chocolate chip (fulg de ciocolată), cu zone în două nuanțe de maro pe un fundal nisipiu presărat cu modele mici, ca niște pietricele.

Și, de aici, lucrurile au început să se dezvolte.

La o căutare pe Google după “desert camo pattern history“, apar, unul după celălalt, trei linkuri, cu următoarele titluri: “Desert Battle Dress Uniform” (SUA, ’80-’90, Războiul din Golf), “Desert Camouflage Uniform” (SUA, generic, ’91-2011), și “MARPAT” (SUA, marines, digital, 2001 -). Dacă dați click pe fiecare dintre aceste linkuri, veți observa că este vorba de modele de camuflaj de deșert foarte diferite vizual, iar diferențele sunt nu țin doar de aspect.

Uniforme militare de camuflaj woodland și deșert, folosind modelul MARPAT

Uniforme militare de camuflaj woodland și deșert, folosind modelul MARPAT

Camasa Anglia Camuflaj Desert Noua

Camasa Anglia Camuflaj Desert Noua

Dacă am vorbit atât de mult de americani, nu înseamnă că alte nații n-au propriile modele de camuflaj. De exemplu, britanicii au modelul anilor ’80, cunoscut ca British Desert (Desert Disruptive Pattern Material – DDPM), care arată exact ca în imaginea alăturată (produsul din magazinul KAKI.ro către care duce linkul este un surplus de armată britanică original, nou-nouț).

Alte modele de camuflaj pentru deșert

Desigur, cele de mai sus nu sunt singurele modele – armatele (în special cea americană) au tot schimbat modele și culori de-a lungul timpului și adesea au încercat să folosească același model pentru toate aplicațiile, din rațiuni evidente – finanțare și adaptarea imediată a soldatului la situație.

Tricou Camuflaj Multicam

Tricou Camuflaj Multicam

Un astfel de exemplu este modelul Multicam, care are nu mai puțin de șapte culori și este gândit să fie eficient în medii cât mai diverse, pe orice fel de vreme și la variate intensități ale luminii ambientale.

Camuflajul de deșert din magazine

În general, în magazine se vând imitații (unele excepțional realizate) după MARPAT, MultiCam sau derivatele, în culorile pentru deșert, sau modelul Desert Tiger Stripe (devenit modern de când cu intervențiile militare în Afganistan). Cei care doresc să poarte modelul original de MARPAT sau de MultiCam îl pot găsi doar la magazinele care vând surplusuri militare. Modelul Desert Tiger Stripe însă nu pune problema asta, pentru că este un model comercial și se găsește fără probleme material cu imprimeul respectiv.

 

 

Add A Comment