Thursday, October 17, 2019

User Login

Site Search


Warning: include(): Failed opening '/home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/searchform.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/armyshop/public_html/blog/wp-content/themes/platoon/platoon/tabber.php on line 53

Șapcă, bască, pălărie? Oare ce-mi trebuie MIE?

Chestia asta e scrisă de MilitaryShop On martie - 23 - 2015

Ce mare filosofie să alegi o șapcă? Nu-i mare lucru, nu? Te duci la magazin, în piață, pe net, cauți o șapcă, vezi dacă e neagră, verde, bej sau ce culoare îți place și… o cumperi. Totuși, nicio Mărie nu-i cu aceeași pălărie, și asta pentru că până și șepcile se cumpără cu dichis. Trecem de chestiunile evidente, adică, na, să-ți placă ce culoare are (deși e și aici o discuție, vezi mai jos) și să-ți vină bine pe cap, adică să nu fie nici largă, s-o ia vântul, nici strâmtă, să faci dungi pe frunte sau la ceafă și să aduni transpirație sub ea.

La ce-ți trebuie șapca?

Când e vorba de șepci, ai de unde alege designul: sportiv, pictor, rusnac, bum, Humans of New York, detectiv, rapper, pescar, vânător, vocal într-o trupă de core. Pe alese. Chestia e că, mai ales atunci când e vorba de un look care te poate include într-o subcultură sau alta (citește “gașcă”, “trib”, “breaslă”), trebuie să alegi cu grijă. Nu orice șapcă se poate purta cu cozorocul la ceafă, iar, dacă alegi o șapcă inutilă pentru scopul propus (sau care doar pare ce trebuie, dar nu este) s-ar putea să nu creadă nimeni că ești pescar iscusit altundeva decât la tine în sufragerie, unde povestești cu prietenii vrute și nevrute la o bere. Prin urmare, documentează-te înainte să-ți iei șapca dorită – să fie chiar ceea ce trebuie pentru scopul tău!

Materialul din care este făcută șapca

Bumbac, velur, piele, sintetic și nu numai. Cu sau fără căptușeală, care poate fi din materiale răcoroase, care lasă aerul să circule, sau din materiale călduroase, care țin capul încălzit. Ideea e că aici trebuie să ții cont de situația în care porți șapca – e ceva de zi cu zi, adică tu ești omul cu șapcă, pe care n-o scoți nici la culcare, sau e ceva ocazional, adică ai nevoie de ea doar când pleci din oraș sau uneori, când e soare, ploaie, vânt sau o porți de fashion, deci o asortezi la haine?

Culoarea șepcii

Poate să-ți placă roșul sau galbenul în mod deosebit, dar e clar că e o idee proastă dacă scopul tău e să te ascunzi în tufe pe terenul de airsoft. De asemenea, e o idee proastă să porți o șapcă neagră dacă vrei să umbli prin soarele verii. Asta înseamnă că, așa cum ziceam mai sus, și culoarea, nu doar modelul, ține cont de scop.

Forma șepcii

Și asta șine de scop. Dacă vrei ceva de soare, vei alege o șapcă cu cozoroc generos, care umbrește bine fața și nasul (nu râde, e important, așa previi eventuale arsuri solare – pe nas sunt destul de neplăcute); de asemenea, trebuie să știi că o șapcă obișnuită nu-ți protejează ceafa de razele solare, deci poate e bine să iei în considerare fie o șapcă de deșert, fie o pălărie din material textil. Dacă vrei să întorci șapca invers și s-o porți așa, trebuie una care să arate bine și la spate, eventual cu un sistem de prindere mai interesant, care să nu dea ieftin și prost. Dacă vrei să te apere de vânt, alegi un model care protejează și urechile, iar pentru iarnă, evident, există modele îmblănite.

Modalitatea de ajustare a dimensiunii șepcii

Sunt tot felul de șepci. Unele-s așa cum sunt, fără ajustare. Unele au elastic, care va îmbătrâni în timp, deci dacă tinzi să fii genul sentimental, care se desparte cu greu de obiectele care-l însoțesc ani de zile în diverse aventuri, n-o să prea vrei elastic sau te pregătești sufletește să-l înlocuiești la un moment dat. Altele au un sistem de plastic, cu găurele; personal, mă deranjează plasticul, dar e destul de durabil, cu excepția situațiilor când umbli la el tot timpul și se rupe fix când ți-e lumea mai dragă. Mai sunt cele cu cataramă, din același material ca șapca (de obicei textil) sau chiar cu curelușe din piele – chestie de gust și de cât de rapid vrei să poți ajusta șapca – sistemul din plastic e foarte rapid, pentru că trebuie doar să apeși și face țac și s-a fixat în poziție; la sistemul cu cataramă “lucrezi” puțin (e și în funcție de model).

Aici mai e o problemă, și anume lungimea părului și dacă vrei sau nu să-l scoți pe la spatele șepcii. Cine poartă părul în coadă știe că un păr des nu trece nici cu rugăminți printr-o deschizătură mică la spatele șepcii.

Deci, ce mai încoace și-ncolo, până și o șapcă e o investiție. Spor la căutat șapca ideală și, dacă am uitat ceva, zi-ne și nouă, să completăm pe aici.

Add A Comment